3 Eylül 2011 Cumartesi

Uyuyamama Hastalığı ( insomnia ) ve Çözümleri


Ramazan nedeniyle bir çok genç nesil sahura kadar uyumamıştır buna eminim. Çünkü bende bu insanların içindeyim. Yalnız değilsiniz yani. Zaten yaz ayları havadan mıdır bilemem ama sabahlara kadar uykusuz gelmez. Televizyon izler, benim gibi kitap okur veya yazı yazar ya da başka uğraşlar.. Fakat kimse uyku düzeninin bozulduğunu idrak edemez. Bunun cezasını ramazandan sonra çekeriz işte. Şu sıralar 3 gündür gözümü kırpmamış biri olarak karşınızdayım. İlginç ama uykum bir türlü gelmiyor ve sabaha kadar ya kitap okuyorum ya da yazı yazıyorum. Aşık olduğum iki şey yani. Bu yüzdendir ki uyuyamama hastalığını ve neden uyuyamadığımızın nedenlerini ve tedavisini araştırdım. İnsomnia (uyuyamama hastalığı) olan bu uykusuzluk; stres, ruhsal bozukluklar, çevresel rahatsızlıklar, çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle kullanılan ilaçlar vs. gibi etkenler sebebiyle oluşmaktadır. Bunun baş faktörü aslında strestir. Hepimizin elinde olmadığı gibi bazı şeyleri kafaya taktığımızda kendimize zarar veriyor olmanın farkındalığını yaşasak da stresin içinden çıkamıyor haldeyiz. Bunun yanında; astım, kronik vücut ağrıları, kalp çarpıntıları, kronik stres ve depresyon insomnia'yı etkilemektedir. Düzenli uyku saatinin varlığı ve uzun süreli uyumalar, ertesi güne dinlenmiş hale gelerek uyanacağımız anlamına gelmez. Yetişkin bir bireyin her gece 7 - 8 saat uyuması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Ancak bireyden bireye farklılık gösteren dinlenme süreci kişinin uyku uyuma süresini değiştirir. Şimdi size bu hastalıkla ilgili biraz bilgi vermek istiyorum.
İki türlü insomnia çeşiti vardır. Akut insomnia ve Kronik insomnia.
Akut insomnia; insomnianın kısa süreli görülmesi demektir. Genelde stresli bir günün ardından ya da ruhsal geriliminin yüksek olduğu günlerde kendini gösterir. Genelde 1 ya da 2 gün süren bu düzensizlik, kendimizi daha iyi hissettiğimiz ana kadar devam eder. Benimki de böyle bir uyku düzensiliği olduğunu düşünüyordum. Stres, sıkıntı ve üzüntü bu tip hastalığa yol açar. Aynı zamanda 4 haftayı bulan Akut insomnia bulguları da vardır.
Kronik insomnia; 1 ay yada daha fazla süren uyku düzensizliğine denir. Akut insomnia'ya nazaran kronik insomnia doktor yardımı gerektirir. Bu tarz hastalığın ana sebebi büyük çapta bir depresyonun varlığıdır. Gündüz devamlı uyku halinin varlığı, bunu takiben bazı rahatsızlıklar, enerji azalması, isteksizlik ve konsantrasyon zorluğu gibi günlük hayatı zorlaştıran belirtilerinin varlığı bilinmektedir.
Akut insomnia genellikle herhangi bir tıbbi yardım gerektirmez. Kişi rusal gerginliğini yenebildiği anda bu hastalığı da yenmiş olur. Kronik insomniada, doktor tarafından ilk önce atılacak adım uykusuzluğa sebep olan nedenlerin araştırılmasıdır. Uykusuzluğun önüne geçmek için çeşitli meditasyonlar ve uyku saati değiştirme yolları önerilmelidir. Uyumadan önce yapılacak derin nefes egzersizleri, meditasyon ve hafif kas açma hareketleri, zihni rahatlatacak, kasları gevşetecek ve stresi atmanıza yardımcı olacaktır.
Bunun yanında doğal tedavilerle de rahat uyku çekebilir ve stresi azaltmanız için sakinleştiri bitkiler ile çay yapıp içebilirsiniz. Bitki çayları bu konuda başrol oynamaktadır. İşte size rahat bir uyku için önerebileceğim çay tarifleri
Rahat uyku için2 tatlı kaşığı gül yaprağı, 1 tatlı kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı yasemin, yarım tatlı kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı pelin karıştırılarak bir süzgeçle bardağın üzerine koyulur. Üzerinden 1 bardak kaynamış su dökülerek içilir.
Uykusuzluk için: 1 tatlı kaşığı mine çiçeği yaprağı, 1 tatlı kaşığı papatya, 1 tatlı kaşığı kuru nane karıştırılarak kaynar su eklenir. 8 dakika bekletildikten sonra süzülerek içilir.
Stres azaltıcı çay: Stresi azaltır, bel ve boyun bölgelerini gevşeterek uyku getirir. 1 tatlı kaşığı taze nane, 1 tatlı kaşığı papatya, 1 tatlı kaşığı aynisefa çiçeği karıştırılarak kaynar suda 10 dakika bekletilir. Bal, şeker, krema gibi şeylerle tatlandırılarak içilir.
Rahatlatıcı çay: Yatıştırıcı, huzursuzluğu gideren ve aynı zamanda uyku veren bir çaydır. 1 tatlı kaşığı papatya, 1 tatlı kaşığı lavanta, 1 tatlı kaşığı melisa, 1 tatlı kaşığı mercanköşk, 1 tatlı kaşığı mine çiçeği, 2 bardak su bir tencerede kaynama noktasına kadar bekletilir. Ateşten alınıp soğumaya bırakılır. Ilık ya da soğuk olarak gün içinde tüketilir. Buzdolabında saklanabilir.
Uyku çayı: 2 tatlı kaşığı şerbetçiotu, 1 tatlı kaşığı lavanta, 1 tatlı kaşığı biberiye,1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı pelin otu, 1 tatlı kaşığı adaçayı karıştırılarak bir demliğe koyulur ve bir bardak soğuk su eklenir. 3 dakika kaynatıldıktan sonra süzülerek içilir. Çok miktarda hazırlanarak saklanabilmektedir.
Sorularınız varsa yardımcı olabildiğimce olabilirim. Hepinize sağlıklı, düzenli uykulu ve stressiz günler diliyorum
Sevgilerimle

Hiç yorum yok: